Зелінський Василь

22.05.2013 18:24

 

     Зелінський Василь

(монах в “KOŚCIELE BR. MN. KAPUCYNÓW W KRAKOWIE”)

Народився прибл. в 1795 р. в м. Львові. Помер прибл. В 1860 р. в м. Кракові.

Син львівського заможного обивателя (obywatela ). Батько його Зелінський Ян (Jan Zieliński) (пр. 1760-1830) був  власником будинків , городів і ставів у Львові при вул. Широкій , на Вульці і ін. Був римокатоликом . Їх родина належала до парохії костела святої Марії Магдалини у Львові. Належали до братства , його доньки носили образ у цім костелі , що само по собі  означало приналежність до привілейованих верств міщан.

Вступив до Краківського монастиря . Був монахом в "KOŚCIELE BR. MN. KAPUCYNÓW W KRAKOWIE" і художником .

Відомі його картини 1\ Тріуф (тріюмф) Риму , 2\Вигнання з Раю , 3\Перший усміх дитини , 4\Взяття св.Ілії до неба , 5\ Мати Божа з Ісусом Христом , 6\ Мати Божа з Ісусом Христом , а побіч св. Іван Хреститель , 7\ Портрет Андрея Мальця.  

 

Образи “Мати Божа з Ісусом Христом”, “Перший усміх дитини”, "Триюмф Риму" і "Прогнання з раю" роботи Василя Зелінського були у Львові в Теклі Малець (зам. Домкевич), племінниці монаха-маляра В.Зелінського. Коли вона померла (замужем була за вдівцем Домкевичем. Своїх дітей не мала, мала падчерицю Кароліну від першого шлюбу чоловіка), то в спадку образи перейшли до Анни-Амалії Деконської (зам. Косар) (племінниці Теклі Малець).Образ Божої Матері із церкви с. Залізці. (робота художника Василя Зелінського)


До Першої світової війни образи були в родині пароха села Ратищі Зборівського р-ну о. Косара Григорія (1867 - 1918) , і зберігалися в церкві Успіння Пресвятої Богородиці .

В часи Першої світової війни були втрачені з поля зору родини Косарів.
(B.K., Львів, 2013 р.)

© 2013 Усі права захищені.

cтворити безкоштовний сайтWebnode